Vlamingen stellen ruim 10.000 wetenschapsvragen
Wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen viert 90 jaar met ‘wetenschapsagenda’
Op welke vragen willen de Vlamingen dat de wetenschap een antwoord biedt? Waar houden de onderzoekers zich vandaag al mee bezig? En wat heeft Vlaanderen nodig om wetenschap nog meer op de kaart te zetten? Vandaag, tijdens het Kennismakers-evenement in Antwerpen, kaarten nationale en internationale experts de grote uitdagingen van onze maatschappij aan én vieren ze 90 jaar Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO). De kers op de taart? De Vlaamse Wetenschapsagenda.
Wat de toekomst van wetenschap betreft, zitten heel wat Vlamingen met vragen. Zo stuurden ze, na een oproep dit voorjaar, maar liefst 10.559 inspirerende vragen voor de wetenschap in: ‘Zullen we onszelf ooit kunnen teleporteren?’, ‘Hoeveel planten maken de stadslucht echt gezonder?’ en ‘Zullen robots ooit zelf creatief kunst kunnen maken?’ Experten bundelden alle vragen in een Vlaamse Wetenschapsagenda die Yanis (5 jaar) en Louisa (90 jaar), één van de jongste en de oudste vragenstellers, vandaag tijdens Kennismakers voorstelden.
De wetenschappelijke top 10
De meer dan tienduizend vragen werden door honderd experts samengevat in 82 thema’s. Voor elk thema werd vervolgens een overzichtelijke en toegankelijke fiche opgesteld die de ruggengraat van de Vlaamse Wetenschapsagenda vormt. Hieronder een top 10 van de thema’s waarover de meeste vragen werden gesteld. Het percentage vragen gelinkt aan het thema en een samenvattende vraag worden meegegeven.
Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport: “De Vlaamse Wetenschapsagenda is geen eindpunt, maar een levend document. Het is een instrument voor wetenschappers om nieuwe verbindingen aan te gaan met andere disciplines, met het bedrijfsleven, het beleid, organisaties… Tegelijk is het een informatiebron waarin burgers kunnen ontdekken hoe de wetenschap inzet op vragen die leven in de maatschappij en hoe ze zelf kunnen bijdragen aan onderzoek.”
Internationale kansen grijpen
De Vlaamse Wetenschapsagenda vormt een mooie doorslag van de wetenschappelijke vragen die vandaag bij de Vlamingen leven. Tegelijk zijn de verwachtingen hooggespannen: de burgers hebben het volste vertrouwen in de wetenschap om een antwoord te kunnen formuleren op uitdagingen en fundamentele vraagstukken in onze maatschappij. Uiteraard ziet het FWO ook een kans om zich hiermee op internationaal vlak verder te profileren.
Hans Willems, secretaris-generaal FWO: “We willen het publiek nog dichter bij de wetenschap brengen én wetenschappelijk onderzoek hoger op de kaart zetten. Vandaag zit wetenschap in Vlaanderen stevig op koers, al moeten we nog een tandje bijsteken om de Europa 2020-strategie te halen met 3% van het Vlaamse Bruto Binnenlands Product geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Kennis is een onmisbare grondstof, ook om internationaal te kunnen groeien. We zetten graag onze wetenschappelijke ambities verder en rekenen op de nodige steun om onze vooruitstrevende positie de volgende jaren te kunnen handhaven.”
Over Kennismakers
Al 90 jaar schept het FWO een gunstig klimaat voor wetenschappelijk onderzoek. En dat wordt gevierd met een rijkelijk gevuld wetenschappelijk programma, Kennismakers, rond onderwerpen als gezondheid en welzijn, de circulaire economie, migratie en asiel en artificiële intelligentie. Maar liefst 1.500 binnen- en buitenlandse wetenschappers komen in Antwerpen samen om terug te blikken op 90 jaar FWO én tegelijk nieuwe ideeën uit te wisselen over de toekomst.
Meer info
Kennismakers: www.kennismakers.be
De Vlaamse Wetenschapsagenda: www.vraagvoordewetenschap.be
NOOT VOOR DE REDACTIE – NIET VOOR PUBLICATIE
Contact voor meer info en interviewmogelijkheden:
Sigrid Vanspauwen
RCA PR
sigrid@rca.be
0496 04 63 98